Ik

als ondernemer

Als je zonnepanelen op je eigen dak legt, wek je je eigen duurzame energie op. Hiermee kan jij je energierekening aanmerkelijk verlagen. Natuurlijk heb je in jouw zonnepanelen geïnvesteerd en heb je jaarlijkse onderhoudskosten aan je installatie. Maar daar staat tegenover dat jouw zonnepanelen jou 25 jaar van gratis stroom voorzien. Met de huidige stroomprijzen heb jij jouw installatie in 8 tot 10 jaar terugverdiend.

Beschik je over een dak van 300 m2 of groter, dan is Zon op de Zaak mogelijk interessant voor jou.

Niet iedereen kan zonnepanelen op eigen dak leggen. Omdat je geen eigen dak hebt. Of omdat je in een monument woont. Of omdat jouw dak niet optimaal op de zon is georiënteerd. In dat geval kan de Regeling verlaagd tarief bij collectieve opwek voor jou een alternatief zijn. Deze Regeling is beter bekend als postcoderoosregeling.

De Postcoderoosregeling maakt het mogelijk dat jij jouw zonnepanelen ergens anders hebt liggen dan op je eigen dak. Je wekt dan elders je eigen duurzame energie en kunt op die manier jouw energierekening verlagen. Met de huidige stroomprijzen heb je in dat geval jouw zonnepanelen in 10 tot 11 jaar terugverdiend.

Voorwaarden

Aan de Postcoderoosregeling is een aantal voorwaarden verbonden:

 • Je moet lid zijn van een coöperatie die de zonne-installatie – waar jouw zonnepanelen deel van uitmaken – exploiteert en beheert.
 • Jouw bedrijf moet in de buurt van de zonne-installatie gevestigd zijn. In de buurt betekent in het postcodegebied van de installatie of in een van de daaraan aangrenzende postcodegebieden.
 • De Regeling geldt alleen voor  ondernemers (en particulieren) met een kleinverbruikaansluiting en voor maximaal 10.000 kWh per jaar.
 • Een ondernemer niet meer dan 20% van de zonnepanelen van de zonne-installatie van de coöperatie in eigendom hebben.

Hoe werkt het?

De coöperatie waar jij lid van bent exploiteert en beheert de hele zonne-installatie waar jouw panelen onderdeel van uit maken. De hele installatie wekt duurzame stroom op die de coöperatie aan een energiebedrijf verkoopt. Uit de opbrengsten hiervan betaalt de coöperatie de jaarlijkse kosten van de installatie zoals onderhoud, verzekering etc. De winst kan de coöperatie aan de leden uitkeren.

Jaarlijks geeft de coöperatie aan jouw energiebedrijf door hoeveel stroom jouw panelen dat jaar hebben opgewekt. Jouw energiebedrijf brengt de Energiebelasting niet in rekening voor elke kWh die jouw panelen hebben opgewekt. Deze verrekening kan echter niet meer zijn dan jouw verbruik. Hierdoor betaal je circa 10 eurocent per kWh minder. Dit recht op verrekening geldt voor 15 jaar.

Als je panelen op eigen dak hebt, valt de verrekening iets hoger uit dan de verrekening op basis van de Postcoderoosregeling. Dat verklaart het verschil in de terugverdientijd.

Aan de slag met zonne-energie

Wil je zonnepanelen op je eigen dak (met een oppervlak kleiner dan 300 m2), dan raden wij jou aan om contact op te nemen met een lokale installateur. Zij zijn jou graag van dienst en kunnen jou adviseren over het aantal en het type zonnepanelen.
Wil je gebruik maken van de Postcoderoosregeling, dan zijn er drie mogelijkheden:

 1. Er is een energiecoöperatie bij jou in de buurt actief waar jij lid van kunt worden.
 2. Energie van Hollandsche bodem heeft een energiecoöperatie bij jou in de buurt opgericht waar jij lid van kunt worden. Kijk hiervoor bij onze projecten.
 3. Jij richt zelf een energiecoöperatie op. In dat geval kunnen wij jou wellicht helpen met onze capaciteit, kennis en ervaring. Ook als je al een energiecoöperatie bent.

Mail evhb@evhb.nl

Stappenplan

 • 1 Kleinverbruikersaansluiting en postcode Jouw postcode maakt dat jij een belastingvoordeel hebt

  Kijk eerst of jouw postcode ook genoemd wordt bij het project waar jij in geïnteresseerd bent. Staat jouw postcode erbij, dan kun je meedoen.

  Projecten
 • 2 Schrijf je in als belangstellende We houden je op de hoogte

  Soms kan het nog enkele maanden tot een 2 jaar kan duren voor we de zonne-installatie kunnen bouwen. Dit heeft o.a. te maken met procedures die een lange looptijd hebben zoals bestemmingsplanwijziging en verkrijgen van omgevingsvergunning. Je kunt je al wel geheel vrijblijvend inschrijven als belangstellende. Wij houden je dan met enige regelmaat op de hoogte van de voortgang via een nieuwsbrief.

  Projecten
 • 3 Informatiebijeenkomsten Bij jou in de buurt

  Voor elk zonneproject organiseren we één of meerdere informatiebijeenkomsten in de buurt. Sta je bij ons ingeschreven als belangstellende dan ontvang je hiervoor een uitnodiging.

  Projecten
 • 4 Rekenmodule Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig en wat bespaar ik?

  Als we daadwerkelijk het zonnepark of zonnedak gaan ontwikkelen hebben we de juiste informatie voor de rekenmodule, zodat je precies kunt uitrekenen, hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om jouw energierekening te verlagen. Elk zonneproject is uniek. Dat betekent dat de kosten van project tot project kunnen verschillen. Indien we meer projecten bij jou in de buurt ontwikkelen, dan kun je de projecten met elkaar vergelijken en bepalen welk project het meest interessant is.

  Projecten
 • 5 Inschrijven Ik wil meedoen en mijn energierekening verlagen

  Als we het zonneproject gaan ontwikkelen plaatsen we op onze website het inschrijfformulier. Hierin vragen we van jou meer informatie dan welke jij al had ingevuld bij het formulier belangstellende. Zodra jij je hebt ingeschreven ontvang je van ons: 1)- Ledenovereenkomst Deze regelt de afspraken tussen jou, als lid, én de energiecoöperatie. 2)- Statuten van de energiecoöperatie Wil je namelijk in aanmerking komen voor het belastingvoordeel, dan moet je lid zijn van de energiecoöperatie van het zonneproject. 3)- Projectbeschrijving Beschrijving van het zonneproject waar jij in participeert. 4)- Algemene verkoopwaarden

  Projecten
 • 6 De zonne-installatie wordt gebouwd

  We geven iedereen de kans om panelen in het project te kopen. Op een gegeven moment starten we de bouw van de installatie. Vie onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van de het verloop.

  Projecten
 • 7 Het zonneproject is in bedrijf Je wekt je eigen groene stroom op

  Zodra het zonnedak of -park in bedrijf is, organiseren we de eerste ledenvergadering. Tijdens deze vergadering wordt de installatie aan de cooperatie overgedragen.

  Projecten

Vragen?

Kijk ook in onze rubriek ‘Veel Gestelde Vragen.’ Staat jouw vraag er niet bij?

Stel je vraag

In het kort

 1. Onafhankelijk advies
 2. Belastingvoordeel
 3. Verlaag je energierekening
 4. Bij jou in de buurt