Ik

als particulier

Wil jij je eigen energie opwekken, maar niet met zonnepanelen op je eigen dak? Omdat je in een monumentaal pand woont, een flat of dat je dak niet geschikt is of omdat je het lelijk vindt? Dan is de Regeling ‘verlaagd tarief bij collectieve opwek’ een alternatief. De regeling is beter bekend als postcoderoosregeling.

Voorwaarden

Aan de postcoderoosregeling zijn voorwaarden verbonden:

 • Je moet lid zijn van een energiecoöperatie, die de installatie beheert en onderhoudt.
 • Je moet in de buurt van de zonne-installatie wonen, in het postcodegenied van de installatie of aangrenzende postcodegebieden.
 • De regeling geldt alleen voor particulieren (en ondernemers) met een kleinverbruikaansluiting en voor maximaal 10.000 kWh per jaar.

 

 

Hoe werkt het?

De coöperatie waar jij lid van bent exploiteert en beheert de hele zonne-installatie waar jouw panelen onderdeel van uit maken. De hele installatie wekt duurzame stroom op die de coöperatie aan een energiebedrijf verkoopt. Uit de opbrengsten betaalt de coöperatie de jaarlijkse kosten van de installatie zoals onderhoud en verzekering. En de winst kan ze uitkeren aan de leden.

Jaarlijks geeft de coöperatie aan jouw energiebedrijf door hoeveel stroom jouw panelen dat jaar hebben opgewekt. Jouw energiebedrijf brengt de Energiebelasting niet in rekening voor elke kWh die jouw panelen hebben opgewekt. Deze verrekening kan echter niet meer zijn dan jouw verbruik thuis. Door de verrekening betaal je ook minder BTW. Hierdoor betaal je circa 13 eurocent per kWh minder. Dit recht op verrekening geldt voor 15 jaar.

Als je panelen op eigen dak hebt, valt de verrekening iets hoger uit dan de verrekening op basis van de Postcoderoosregeling. Dat komt vooral omdat bij panelen op eigen dak alle BTW kan worden verrekend. Bij de Postcoderoosregeling is dat maar een deel. Dat verklaart het verschil in de terugverdientijd.

Wil je gebruik maken van de Postcoderoosregeling, dan zijn er drie mogelijkheden:

 1. Er is een energiecoöperatie bij jou in de buurt actief waar jij lid van kunt worden.
 2. Energie van Hollandsche bodem heeft een energiecoöperatie bij jou in de buurt opgericht waar jij lid van kunt worden. Kijk hiervoor bij onze projecten.
 3. Jij richt zelf een energiecoöperatie op. In dat geval kunnen wij jou wellicht helpen met onze capaciteit, kennis en ervaring.

Mocht je al een energiecoöperatie zijn en wil je een zonne-installatie of een Postcoderoosproject ontwikkelen, dan helpen wij je daar graag bij. Mail evhb@evhb.nl. Graag bespreken wij met jullie de mogelijkheden om jullie ambities waar te maken

Rekenvoorbeeld - hoe verlaag ik mijn energierekening?

 • 1 slider-images

  Wat is ons elektriciteitsverbruik
  als familie Appel?

 • 2
  slider-images
  3.500 kWh

  Dat is 3.500 kWh.
  We betalen nu € 700,- per jaar

 • 3 slider-images

  Onze investering in zes panelen is € 2.016,-

 • 4
  slider-images
  € 700,-
  € 492,20
  -€ 208,-

  Straks betalen we € 453,20.
  Daar komen nog verzekering, onderhoud en administratie
  bij (€ 6,50 per paneel per jaar). We hebben onze rekening met
  € 208,- per jaar verlaagd

Stappenplan

Onderstaand kun je in het stappenplan lezen hoe jij mee kunt doen en hoe we jou op de hoogte houden van het proces. Van begin tot realisatie van een zonneproject.

Stappenplan deelname zonneproject

 • 1 Check je postcode Jouw postcode maakt dat jij een belastingvoordeel hebt

  Wil jij je eigen stroom opwekken en jouw energierekening verlagen? Kijk dan eerst of jouw postcode ook genoemd wordt bij het project waar jij in geïnteresseerd bent. Staat jouw postcode erbij, dan kun je meedoen.

  Projecten
 • 2 Schrijf je in als belangstellende We houden je op de hoogte

  Projecten hebben lange looptijden door procedures (zoals wijzigen van bestemmingsplan en verkrijgen van omgevingsvergunningen), soms een paar maanden tot 2 jaar. Je kunt je in die tijd al wel als belangstellende aanmelden. Dat is geheel vrijblijvend. We houden je dan met regelmaat op de hoogte via een nieuwsbrief.

  Zonneprojecten
 • 3 Informatiebijeenkomst Bij jou in de buurt

  Voor elk zonneproject organiseren we één of meerdere informatiebijeenkomsten bij jou in de buurt. Sta je bij ons ingeschreven dan ontvang je hiervoor een uitnodiging via onze nieuwsbrief.

  Zonneprojecten
 • 4 Rekenmodule Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig en wat bespaar ik?

  Op het moment dat we daadwerkelijk het zonnepark of zonnedak gaan ontwikkelen hebben we de juiste informatie voor de rekenmodule, zodat je precies kunt uitrekenen, hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om jouw energierekening te verlagen. Elk zonneproject is uniek. Dat betekent dat de kosten van project tot project kunnen verschillen. Indien we meer projecten bij jou in de buurt ontwikkelen, dan kun je de projecten met elkaar vergelijken en bepalen welk project voor jou het meest interessant is.

  Projecten
 • 5 Inschrijven Ik wil meedoen en mijn energierekening verlagen

  Op het moment dat we het zonneproject gaan ontwikkelen plaatsen we op onze website het inschrijfformulier. Hierin vragen we van jou meer informatie dan welke jij al had ingevuld bij het formulier belangstellende. Zodra jij je hebt ingeschreven ontvang je van ons het volgende automatisch retour: 1)- Ledenovereenkomst De ledenovereenkomst regelt de afspraken tussen jou, als lid, én de energiecoöperatie. 2)- Statuten van de energiecoöperatie Wil je namelijk in aanmerking komen voor het belastingvoordeel, dan moet je lid worden van de energiecoöperatie van het zonneproject van jouw keuze. 3)- Projectbeschrijving Beschrijving van het zonneproject waar jij in participeert. 4)- Algemene verkoopwaarden

  Projecten
 • 6 De zonne-installatie wordt gebouwd

  We geven iedereen ruim de kans om panelen in het project te kopen. Op een bepaald moment starten we met de bouw van de installatie. Via onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte.

  Projecten
 • 7 Het zonneproject is in bedrijf Je wekt je eigen groene stroom op

  Zodra het zonnedak of -park in bedrijf is, organiseren we de eerste ledenvergadering, Tijdens deze vergadering wordt de installatie aan de cooperatie overgedragen.

  Projecten

Vragen?

Kijk ook in onze rubriek ‘Veel Gestelde Vragen.’ Staat jouw vraag er niet bij?

Stel je vraag

In het kort

 1. Geen gedoe op eigen dak
 2. Samen groene energie maken
 3. Verlaag je energierekening
 4. Zon met de Buurt: ondersteuning bij jullie eigen plannen