Blog 09-02-2018

Zaltbommels zonnepark weer dichterbij realisering

Om zonnepark Ketelsteeg in Zaltbommel te kunnen ontwikkelen, is een aantal hordes te nemen. Eén is het vaststellen van een nieuw bestemmingsplan. Het staat op de agenda van de gemeenteraad op 22 februari. De voorbespreking was afgelopen donderdag 8 februari, in de Raadscommissie. Die maakte aan dat vaststellen niet veel woorden vuil. Wat betekent dat het zo goed als zeker is dat het bestemmingsplan op 22 februari zal worden vastgesteld.

Dat is goed nieuws. Want zo komt de realisatie van het zonnepark weer een stuk dichterbij. Energie van Hollandsche bodem mag – 6 weken nadat het bestemmingsplan in de raad is vastgesteld – de Omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning) aanvragen. Jammer genoeg is dat wel later dan we hadden gehoopt. Want daardoor kunnen we de SDE-subsidie pas in oktober aanvragen.

De bouw van het zonnepark start zo niet eerder dan voorjaar 2019. Vanaf dit najaar (2018) kunnen geïnteresseerden zich inschrijven om zonnepanelen in het park te kopen.

Even terug naar de raadscommissie van 8 februari. Commissieleden drongen er bij wethouder Bragt op aan errvoor te zorgen dat er bijenkasten in het zonnepark komen. Daar werken we graag aan mee! Want bijen, hommels en vlinders hebben het moeilijk. Dat is ook een reden waarom we het zonnepark inzaaien met een bloemrijk kruidenmengsel. Bijen zijn erg belangrijk voor de bestuiving van allerlei landbouwgewassen en fruitbomen.

We hebben wel jullie hulp nodig om bijenkasten in het zonnepark Ketelsteeg te kunnen plaatsen. We zijn op zoek naar (hobby) imkers, liefst uit de buurt. Weet je iemand? Stuur ons dan haar of zijn contactgegevens. Dan nemen wij contact met de imker op.