blog-images Evhb nieuws 05-11-2017

Zonnedak HAL12 in Zevenaar officieel in gebruik

HAL12 in Zevenaar geeft energie. Sinds deze zomer liggen er bijna 2,5 duizend zonnepanelen op het dak die elektriciteit opwekken voor onder andere het gemeentehuis. Een deel van het dak, 420 zonnepanelen, is in gebruik bij de Zevenaarse energiecoöperatie BAT HAL12. Donderdag 2 november heeft wethouder Tienke van de Werf het zonnedak officieel in gebruik genomen in aanwezigheid van vele betrokkenen, waaronder leden van de eerste Liemerse energiecoöperatie.

 

170 ton CO2-uitstoot minder

HAL12 van het voormalig BAT-gebouw wordt waar mogelijk duurzaam ingericht en uitgevoerd. De zonne-installatie is gerealiseerd door Energie van Hollandsche bodem. Zij legden in fasen bijna 2,5 duizend zonnepanelen op het dak. Een zesde hiervan is eigendom van de energiecoöperatie. De coöperatie is de eerste energiecoöperatie in de Liemers en telt 28 leden. Alle leden zijn inwoners van Zevenaar die gebruik maken van de postcoderoosregeling. Die regeling maakt het mogelijk om samen energie op te wekken op andermans dak (of een zonnepark).

Alle zonnepanelen bij elkaar wekken jaarlijks 305 duizend kWh aan groene energie op. Dat is gelijk aan het verbruik van negentig huishoudens en betekent ongeveer 170 ton minder CO2-uitstoot per jaar.

 

Les over zonne-energie

Voorafgaand aan de officiële opening van het zonnedak is terug- en vooruitgekeken naar de totstandkoming van het zonnedak en een duurzaam Zevenaar. Zo kwamen de resultaten langs van de bijzondere zonne-energieles die donderdagmiddag voorafgaand aan de opening in het gemeentehuis gegeven is door het centrum NME Liemers.